صورتهای مالی

در حسابداری یکی از اصطلاحاتی که به صورت مداوم از آن استفاده می گردد صورتهای مالی می باشد.  برای اینکه درک دقیقی از این اصطلاح پرکاربرد  حسابداری داشته باشیم لازم است تا تعریف و نیز مخاطبین، استفاده کنندگان و تهیه کنندگان صورت های مالی به صورت کامل و جامع بیان گردد. صورتهای مالی یکی از انواع گزارشاتی است که واحدهای تجاری  برای ارائه استفاده کنندگان برون سازمانی و درون سازمانی ارائه می نماید. مخاطبین درون سازمانی مدیران، سهامداران و وسایل افرادی می باشند  که در درون واحد تجاری از اطلاعات صورت‌های مالی بهره می گیرند و استفاده کنندگان برون سازمانی بانک ها، نهادهای نظارتی و سازمان های مرتبط مانند سازمان امور مالیاتی و سازمان تامین اجتماعی ونیز اشخاصی که تمایل به سرمایه گذاری در واحد تجاری را دارند  می باشند.

سازمان حسابرسی که متولی ارائه استانداردهای حسابداری در ایران است در استاندارد حسابداری شماره ۱ با عنوان ارائه صورتهای مالی تعریف زیر را به صورت مشخصس بیان نموده است:

“صورتهای مالی با مقاصد عمومی (که از این پس ”صورتهای مالی“ نامیده می‌شود)، صورتهای مالی است که هدف آن تأمین نیازهای استفاده‌کنندگانی است که در موقعیتی قرار ندارند که واحد تجاری را ملزم کنند گزارشهایی مطابق با نیازهای اطلاعاتی خاص آنها تهیه کند.”

آن چیزی که در تعریف سازمان حسابرسی در استاندارد حسابداری بیان شده است و تاکید گردیده است این است که بایستی صورتهای مالی نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان را به صورت کامل و جامع فراهم نماید. نکته قابل توجه این است که عدم ارائه درست اطلاعات می تواند بر تصمیم گیری استفاده کنندگان است صورتهای مالی تاثیر بسیاری داشته باشد.

مطابق استاندارد حسابداری شماره یک مجموعه کامل صورتهاي مالي شامل موارد زیر است:

الف      .          صورت وضعیت مالی به تاریخ پایان دوره؛

ب        .           صورت سود و زيان برای دوره؛

پ        .           صورت سود و زیان جامع برای دوره؛

ت        .           صورت تغييرات در حقوق مالکانه برای دوره؛

ث        .           صورت جريانهای نقدی برای دوره،

ج         .           يادداشتهاي توضيحي، شامل اهم رويه‌هاي حسابداري و ساير اطلاعات توضيحي؛

چ         .           اطلاعات مقایسه‌ای دوره قبل طبق بندهای 36 و 37؛ و

ح         .           صورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل، چنانچه واحد تجاری یک رویه حسابداری را با تسری به گذشته بکار گیرد یا اقلام صورتهای مالی را با تسری به گذشته تجدید ارائه نماید، یا اقلام صورتهای مالی را طبق بندهاي 39 تا 41 تجدیدطبقه‌بندی کند.

همانطور که عنوان شد صورت‌های مالی بیان  استاندارد شده ای از وضع مالی واحد تجاری در یک دوره می باشد.

هدف صورت‌های مالی یا گزارش‌های مالی یا گزارشگری مالی عبارت است از بازنمایی اطلاعات خلاصه‌شده و طبقه‌بندی‌شده درباره وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطاف‌پذیری مالی واحد تجاری، به گونه‌ای که برای دامنه گسترده‌ای از استفاده‌کنندگان صورت‌های مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی سودمند واقع شود.

یکی از ویژگی های مهم صورت های مالی که در استاندارد حسابداری از آن به عنوان ویژگی های عمومی یاد می شود ارائه منصفانه صورتهای مالی می باشد یعنی اینکه بیان صادقانه آثار تمام معاملات و رویدادها مطابق با تعاریف و معیارهای شناخته شده دارایی ها، بدهی ها، درآمد و هزینه در مفاهیم گزارش های مالی می باشد. مطابق با این استاندارد فرض بر این است که در صورتیکه استانداردهای حسابداری و کلیه اطلاعات لازم افشا گردد باعث ارائه منصفانه صورتهای مالی می شود.

واحدهای اقتصادی بایستی صورتهای مالی خود را بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه  کنند یا به عبارتی دیگر بدون هیچگونه قید و شرطی مطابقت با استانداردهای حسابداری را در یادداشت های پیوست صورتهای مالی بیان نمایند. ذکر این نکته ضروری است که رعایت رویه های حسابداری بایستی در ارائه صورتهای مالی رعایت گردد و در صورتیکه هر گونه تغییری در رویه های حسابداری را شاهد باشیم مطابق با استاندارد حسابداری شماره 34 با عنوان “رویه های حسابداري، تغيير در برآوردهاي حسابداري و اشتباهات” بایستی عمل گردد.

در موسسه حسابداری محیا محاسبان کاردان صورتهای مالی مطابق با استاندارهای حسابداری تهیه می گردد. همچنین موسسه حسابداری محیا محاسبان کاردان جهت آشنایی دانشجویان و کارآموزان رشته حسابداری اقدام به برگزاری کارگاه عملی تجزیه و تهیه صورتهای مالی می نماید.